top of page

Lezingen

Bij BarokOpera Amsterdam zien we het als onze missie om kennis door te geven over de muziek en de historische context van onze producties. Onze lezingen zijn onder te verdelen in theaterinleidingen en lezingen bij de Alliances Francaise door het hele land.

​

Inleidingen

Tijdens de inleidingen gaan we dieper in op het artistieke concept, de historische context, het verhaal en natuurlijk de muziek. Zo is het voor de toeschouwers vaak beter te begrijpen hoe onze producties in elkaar steken. Vanzelfsprekend is het voor de trouwe bezoekers vaak een verfrissende manier om een kijkje achter de schermen te krijgen.

​

​

Alliance Française​

​

In samenwerking met Alliance Française organiseert BarokOpera Amsterdam regelmatig lezingen in het Frans over opera in de 18de en 19de eeuw. Een veelbesproken onderwerp is het Théâtre Français de la Haye, het 'verlengstuk van Parijs'. Lees hieronder een fragment uit een presentatie van Frédérique Chauvet.

Graag wil ik, als dirigent en fluitiste, een band laten ontdekken tussen Nederland en Frankrijk die voor zowel Fransen als Nederlanders nauwelijks bekend  is: het ‘Théâtre Français de la Haye’. Gedurende drie eeuwen, tussen het jaar 1600 en 1900 werden alle Parijse successen ‘exclusief’ hier gepresenteerd aan het Haagse publiek in een theater dat vanaf 1804 de ‘Koninklijke Schouwburg’ zou worden, gelegen tegenover de Franse ambassade. De teksten en partituren van dit gigantische repertoire vormen een onbekende  schat, bewaard in de archieven van de stad Den Haag.  

​

Ik ben gegrepen door deze juweeltjes van muziek en theater. En het is vanuit mijn tienjarige ervaring met het brengen van deze producties door mijn gezelschap BarokOpera Amsterdam dat ik hierover spreek. In een tijdperk waarin de televisie niet bestond ging de bourgeoisie meerdere keren per week naar het theater en de opera. Men ging er om te lachen, maar ook om zich te laten zien en ontmoetingen te hebben. De Franse ‘opéras-comiques’ stonden bijzonder in de belangstelling, van Gluck tot Offenbach.  In 1815 bijvoorbeeld was de uitstraling van Frankrijk zodanig dat men Don Giovanni van Mozart voor de eerste keer in Nederland uitvoerde.. in een Franse bewerking, aangepast aan de smaak van die tijd. 

​

We willen de aandacht vestigen op dit Frans/Nederlands gezelschap dat vanaf de 17de eeuw tot het jaar 1919 met ups en downs in Den Haag de nieuwste theaterstukken en opera's speelde en waarvan een in Europa unieke collectie overgebleven is, gered door het Gemeentearchief van Den Haag.

bottom of page