top of page

De ontmaskering van Peter de Grote

BOA18_Peter de Groote-2.jpg

Theatraal vuurwerk en muzikale juweeltjes: In De ontmaskering van Peter de Grote nemen we u mee naar 1697, het jaar dat de Russische Tsjaar in Nederland verbleef om zich te verdiepen in de Hollandse scheepsbouw. 

 

Tsaar Peter de Grote was een raadselachtig figuur, balancerend tussen Oost en West. Hij is door de eeuwen heen een voorbeeld voor veel Russische leiders: verlicht heerser, daadkrachtig, veelzijdig en voorstander van modernisatie. Maar daarnaast kon hij wreed en meedogenloos zijn. De vragen die de Russen tot op de dag van vandaag bezig houden zijn:  Was Peter nu een schurk of een heilige? 

Synopsis

Vele dichters, kunstenaars en componisten haalden inspiratie uit het leven van Peter de Grote. Om dichterbij dit fascinerende personage te komen kiezen wij als uitgangspunt muzikale hoogtepunten van Grétry (1790), Donizetti (1827) en Albert Lortzing (1837) uit drie "opéra-comiques” die over zijn leven zijn gecomponeerd.

Deze werken bevinden zich in de collectie van het Théâtre Français de La Haye, het beroemde Nederlandse theater- en operagezelschap dat bestond vanaf de 17de eeuw tot het jaar 1919. Ze waren rond 1800 zeer populair in Europa. 

'Er wordt werkelijk hartveroverend gespeeld door vijf fantastische zangers, twee circusartiesten, begeleid door een klein maar fijn barok-orkestje dat op het puntje van hun stoel musiceert onder de ijzersterke directie van Frédérique Chauvet.'.

Team & Cast

Cast
Varvara Tishina (sopraan),

Falco van Loon (tenor),

Jacques de Faber (tenor),

Pieter Hendriks (bariton),

Marc Pantus (bas-bariton)

Noah Schiltknecht (acrobaat),

Stella Garbe Huedo (jongleur)

bottom of page