Händel Revue (2015)

In de Händel Revue staat het Europese genie Georg Friedrich Händel centraal, als muzikaal reisleider langs de grote politieke en muzikale evenementen van de achttiende eeuw.
Gecomponeerd in de zgn. ‘Italiaanse’ stijl, ‘vernieuwend, natuurlijk, dichtbij de gewone burger’, staat zijn muziek tegenover de meer hoofse, geaffecteerde en hoogdravende ‘Franse stijl’ van Rameau en Lully.
Het is de tijd van de opkomst van de bourgeoisie en van de sociale ideeën van de Eeuw der Verlichting. We laten de nieuwe stijlen horen waarvan Händel getuige was: opéra-comique uit Frankrijk en opera buffa uit Italië.

ons artistiek concept

Na de dood van Koning-stadhouder Willem III begint de achttiende eeuw, bij ons bekend als de Pruikentijd, maar ook als de Eeuw van de Verlichting, waarin ook buiten Nederland het Europa van de koningen begint te veranderen in een Europa van de burgers.

 

De maatschappelijke tegen-stellingen en ontwikkelingen weerspiegelen zich in de vele schitterende muziek uit deze periode, waaromheen BarokOpera Amsterdam in haar eigen verantwoorde maar zeer lichtvoetige stijl haar nieuwe voorstelling vorm geeft.
 

Het programma omvat tevens een uitvoering van de korte opera buffa van Pergolesi La Serva Padrona die in Parijs rond 1750 de “Querelle des Bouffons” veroorzaakte: een felle politieke en artistieke strijd tussen de Franse en de Italiaanse stijlen, oftewel voor of tegen de koning.

Meer weergeven

Recensies

''Glanzende vocale bijdragen... met verfijnde klanken en veel gevoel voor de tekst... wederom een intelligente, vermakelijke voorstelling.''
Opera Magazine ... lees verder

 

''...een zeer levendige serie geschiedenislessen... gelardeerd met prachtige zeventiende en achttiende eeuwse muziek.''
Theaterkrant ... lees verder

 

''Een bijzondere voorstelling, fraai gezongen en met lichtvoetige toon gebracht.''
Eempodium ... lees verder

Team & cast

Cast

Wendy Roobol (sopraan), Andrea Tjäder (sopraan), Jan Kullmann (countertenor), Matthijs Hoogendijk (tenor), Pieter Hendriks (bariton)

 

Crew
Frédérique Chauvet (artistieke & muzikale leiding), Sybrand van der Werf (regie & teksten), Sanne Puijk (kostuums), Toon van Wolferen (boventiteling), Onno Heerlien (voorstellingsleider), Lukas Petow (licht & techniek), Gerolf Slot (zakelijke leiding), Alex Mooren (marketing & pr), Lisanne Kools, Mertie Tummers (gastvrouwen), Julia Muller (Engels coach)

Ensemble

Mariette Holtrop, Jan-Pieter van Coolwijk (barokviool), Niek Idema (barokaltviool), Cassandra Luckhardt (basse de violin & vioncello), Hendrik-Jan Wolfert (contrabas), Frédérique Chauvet (traverso), Alayne Leslie (barokhobo), Will Wroth (trompet & hoorn), Marijn Slappendel (klavecimbel), Elly van Munster (theorbe & gitaar)