Reis naar de maan - Offenbach

Een sprookjesopera met liefdesdrama, humor & acrobatiek
Nederlands boventiteld

Reizen door de ruimte spreekt tot de verbeelding. Technologie maakt afstanden steeds korter en de tijd gaat steeds sneller. Toch is daarbij de relatie tot de ander er niet gemakkelijker op geworden. Er is angst voor de onbekende.

 

1875… Jules Verne’s Van de Aarde naar de Maan oogst enorm succes in Parijs. Offenbach pakt dit fantasieonderwerp op; hij plukt de maan mee naar de speelvloer van de Opera!

 

Met Offenbachs Reis naar de Maan reist u met zes operazangers, zes instrumentalisten en drie acrobaten mee naar dit universum zonder zwaartekracht. Circusacrobaten brengen droomwerelden op het toneel. Zij zorgen dat u uw adem inhoudt.

 

Reis naar de Maan hoort bij de mooiste partituren van Offenbach met zijn onnavolgbare talent voor luchtigheid, tomeloze positieve energie, gevoelige melodieën en zijn komisch gevoel voor de lachwekkende liefde.

klaar voor vertrek?

Caprice, de zoon van koning V’lan is een verwende jonge prins, die om zijn verveling te verdrijven een bezoek aan de maan wil brengen. Uitvinder Microscope bouwt een capsule voor hem, die naar de maan kan worden geschoten. Aldaar aangekomen komen V’lan en Caprice in contact met de maanbewoners, de koning en zijn mooie dochter Fantasia.

Caprice valt als een blok op haar…

 

1875… Jules Verne’s Van de Aarde naar de Maan en De Reis om de Maan oogsten enorm succes in Parijs, niet alleen in boekvorm, maar ook in het theater. In hetzelfde jaar pakt ook Offenbach dit fantasieonderwerp op; hij plukt de maan mee naar de speelvloer van de Opera!

De satire

Als Offenbach zijn Voyage dans la Lune componeert, voegt hij aan het verhaal van Jules Verne een geliefde operathema toe: als de aardbewoners landen met hun capsule op de maan wijden ze daar de bewoners in de liefde, een gevoel dat deze niet kennen! De grappige situaties, die over elkaar heen rollen, zijn even zovele aanleiding tot levendige maatschappijkritiek. De aardelingen vinden de manieren van de maanbewoners maar vreemd, en andersom. Volop gelegenheid om de vinger te leggen om onverdraagzaamheid en onbegrip, dat heel snel uit de hand kan lopen.

circusacrobaten

Voor de creatie van een universum zonder zwaartekracht werkt BarokOpera met circusacrobaten om droomwerelden op het toneel te brengen. De opéra-comique vindt haar oorsprong op de kermis en in het circus. Offenbachs opera’s zitten dan ook vol spektakel. Onze acrobaten zullen zorgen dat u uw adem inhoudt en met uw ogen knippert!

feestelijke muziek

De Reis naar de Maan geldt nog steeds al een van de mooiste partituren Offenbach met zijn onnavolgbare talent voor luchtigheid, zijn tomeloze positieve energie, zijn gevoelige melodieën en zijn komisch gevoel voor de lachwekkende liefde.

Team & Cast

Crew

Frédérique Chauvet | Artistieke en muzikale leiding
Vincent van den Elshout | Regie
Emilie Lauwers | Kostuums en decors

Tête-Bêche | Drie acrobaten
Toon van Wolferen | Vertaling en boventiteling
Anne Ammerlaan/Mariëlle de Bruijn | Kleedster
Onno Heerlien | Voorstellingsleiding
Kelly Hoekstra | Techniek en licht
Gerolf Slot | Zakelijke leiding
Juul Muller | Coach Engels
Ananda Puijk | Coach poppenspel

Cast

Elvire Beekhuizen | sopraan
Fantasia, Prinses van de Maan
 

Wendeline van Houten | sopraan
Caprice, Prins van de Aarde
 

Sanne Vleugels | sopraan
Koningin van de Aarde
 

Hansje van Welbergen | mezzo-sopraan
Koningin van de Maan
 

Steven van Gils | tenor
Microscope, de Uitvinder
 

Pieter Hendriks | bariton
V’lan/Cosmos, de Koningen


Instrumentaal ensemble BarokOpera Amsterdam
6 instrumentalisten Ensemble BarokOpera Amsterdam

op romantische instrumenten: dwarsfluit, klarinet, viool, cello, contrabas, piano

SPEELLIJST 20-21

Deze speellijst is onder voorbehoud. De definitieve speellijst zal later in het jaar op deze pagina worden gepubliceerd.

13 december 2020: Première in Koninklijke Schouwburg Den Haag


2021

7 januari - Schouwburg Groningen

8 januari  -Posthuistheater Heerenveen

10 januari - Zaventem, Belgïe)

24 januari - Schouwburg Odeon Zwolle

4 april - De Kleine Komedie, Amsterdam

11 april - Speelhuis theater Helmond

17 april - Parkstad Limburgtheater Heerlen

23 april - Schouwburg Haarlem

24 april - Leidse schouwburg Leiden

7-8 mei - Festival van Vlaanderen te Mechelen

Bericht voor de programmeurs

BarokOpera Amsterdam staat te springen om weer aan de slag te gaan. Omdat niemand kan voorspellen hoe volgend seizoen er uit zal gaan zien, zorgen wij voor maatwerk. Wij hebben voor aankomend seizoen meerdere scenario's klaarliggen om direct (vanaf 80 bezoekers) in te spelen op de regelgeving van het RIVM en de VSCD.

Op dit moment bieden we een alternatieve versie van Queen Mary (Purcell). Deze kan direct gespeeld worden. Onze nieuwste voorstelling, Reis naar de maan (Offenbach), wordt aangepast voor de tour van aankomend seizoen. Ook nieuw in ons aanbod is The Lighthouse Keeper; het verhaal van een vuurtorenwachter op prachtige muziek van Purcell, Haendel en Monteverdi gezongen door twee zangers en gespeeld door vier instrumentalisten.

Geïnteresseerd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op via onderstaande button.