Reis naar de maan - Offenbach - 2022/23

Een sprookjesopera met liefdesdrama, humor & acrobatiek
Nederlands boventiteld

viljaduo.jpg

Reizen door de ruimte spreekt tot de verbeelding. Technologie maakt afstanden steeds korter en de tijd gaat steeds sneller. Toch is daarbij de relatie tot de ander er niet gemakkelijker op geworden. Er is angst voor de onbekende.

 

1875… Jules Verne’s Van de Aarde naar de Maan oogst enorm succes in Parijs. Offenbach pakt dit fantasieonderwerp op; hij plukt de maan mee naar de speelvloer van de Opera!

 

Met Offenbachs Reis naar de Maan reist u met zes operazangers, zes instrumentalisten en drie acrobaten mee naar dit universum zonder zwaartekracht. Circusacrobaten brengen droomwerelden op het toneel. Zij zorgen dat u uw adem inhoudt.

 

Reis naar de Maan hoort bij de mooiste partituren van Offenbach met zijn onnavolgbare talent voor luchtigheid, tomeloze positieve energie, gevoelige melodieën en zijn komisch gevoel voor de lachwekkende liefde.

klaar voor vertrek?

Caprice, de zoon van koning V’lan is een verwende jonge prins, die om zijn verveling te verdrijven een bezoek aan de maan wil brengen. Uitvinder Microscope bouwt een capsule voor hem, die naar de maan kan worden geschoten. Aldaar aangekomen komen V’lan en Caprice in contact met de maanbewoners, de koning en zijn mooie dochter Fantasia.

Caprice valt als een blok op haar…

 

1875… Jules Verne’s Van de Aarde naar de Maan en De Reis om de Maan oogsten enorm succes in Parijs, niet alleen in boekvorm, maar ook in het theater. In hetzelfde jaar pakt ook Offenbach dit fantasieonderwerp op; hij plukt de maan mee naar de speelvloer van de Opera!

De satire

Als Offenbach zijn Voyage dans la Lune componeert, voegt hij aan het verhaal van Jules Verne een geliefde operathema toe: als de aardbewoners landen met hun capsule op de maan wijden ze daar de bewoners in de liefde, een gevoel dat deze niet kennen! De grappige situaties, die over elkaar heen rollen, zijn even zovele aanleiding tot levendige maatschappijkritiek. De aardelingen vinden de manieren van de maanbewoners maar vreemd, en andersom. Volop gelegenheid om de vinger te leggen om onverdraagzaamheid en onbegrip, dat heel snel uit de hand kan lopen.

circusacrobaten

Voor de creatie van een universum zonder zwaartekracht werkt BarokOpera met circusacrobaten om droomwerelden op het toneel te brengen. De opéra-comique vindt haar oorsprong op de kermis en in het circus. Offenbachs opera’s zitten dan ook vol spektakel. Onze acrobaten zullen zorgen dat u uw adem inhoudt en met uw ogen knippert!

 

 

feestelijke muziek

De Reis naar de Maan geldt nog steeds al een van de mooiste partituren Offenbach met zijn onnavolgbare talent voor luchtigheid, zijn tomeloze positieve energie, zijn gevoelige melodieën en zijn komisch gevoel voor de lachwekkende liefde.

Team & Cast

Crew

Frédérique Chauvet | Artistieke en muzikale leiding
Bram de Beul| Regie
Emilie Lauwers | Kostuums en decors

Vilja duo| Bram de Beul & Irina Yakousheva
Toon van Wolferen | Vertaling en boventiteling
Onno Heerlien | Voorstellingsleiding
Kelly Hoekstra | Techniek en licht
Gerolf Slot | Zakelijke leiding


Zangers
Elvire Beekhuizen | sopraan
Fantasia, Prinses van de Maan

Wendeline van Houten | sopraan
Caprice, Prins van de Aarde
 

Sanne Vleugels | sopraan
Koningin van de Aarde
 

Hansje van Welbergen | mezzo-sopraan
Koningin van de Maan
 

Steven van Gils | tenor
Microscope, de Uitvinder
 

Pieter Hendriks | bariton
V’lan/Cosmos, de Koningen


Instrumentaal ensemble 
6 instrumentalisten op romantische instrumenten:

kleppenfluit, klarinet, viool, cello, contrabas, piano

20200608-_K0A8575.jpg
20200608-_K0A8639.jpg
20200608-_K0A8873.jpg
image003.jpg