top of page

Mozarts Ontvoering uit de Harem

Seizoen 24/25

Dialoog tussen klassieke en Turkse muziek in bewerking van Mozarts opera. 

Nederlands boventiteld

Mozart door BarokOpera Amsterdam (foto Lennart Monaster).jpg

BarokOpera Amsterdam, in 2000 opgericht door fluitiste en dirigent Frédérique Chauvet, maakt hedendaags muziektheater. Het ensemble laat je kennismaken met populaire opera’s uit de 17e, 18e en 19e eeuw die de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan, zoals dit keer Mozarts prachtige ‘Die Entführung aus dem Serail’ uit 1782.

Dialoog tussen klassieke en Turkse muziek in bewerking van Mozarts opera. 

De Spaanse edelman Belmonte bevrijdt zijn geliefde Konstanze uit het Turkse paleis van de pasja Bassa Selim. Maar ze worden gepakt en voorgeleid aan de pasja, die hen in eerste instantie terecht wil stellen. Ondanks zijn gevoelens voor Konstanze laat Bassa Selim, als verlicht heerser, de geliefden en hun bedienden vrijuit gaan.

De jeugdige Mozart en zijn tijdgenoten waren gefascineerd door het Ottomaanse rijk, maar hadden weinig echte kennis over dit cultureel zeer ontwikkelde gebied. BarokOpera Amsterdam slaat daarom de handen ineen met makers met een Turkse achtergrond en laat componist en muziektheatermaker Selim Doğru nieuwe muziek maken bij de opera. Zo wordt ‘Ontvoering uit de Harem’ een dialoog tussen westerse en oosterse cultuur.

BarokOpera Amsterdam weet met A Fairy Queen een levendige en kleurrijke versie neer te zetten waarin alle ruimte is voor opera, toneel, pantomime, dans en acrobatiek

CAST & CREW

Muziek: W.A. Mozart en Selim Doğru 

Muzikale leiding: Frédérique Chauvet

Zang: Sinan Vural, Klaartje van Veldhoven e.a.

Toneelbeeld: Bülent Evren
Kostuumontwerp: Ezgi Köroğlu 

Viool: Elin Eriksson
Hobo: Alayne Leslie
Klarinet: Diederik Ornée
Cello : Tal Canetti
Anneke Veenhoff : piano en meer
Sinan Arat: ney
Alper Kekeç: Turkse percussie

bottom of page